Prensa

Dr. Manuel López de Calatayud | Blog - Consultas

Article publicat a la revista Mira’m, gener de 2016

Crec que una gran majoria de persones comencen a patir problemes d’ansietat quan experimenten que se’ls hi mou lleugerament un queixal. De sobte els hi passa pel cap la imatge terrorífica de veure’s asseguts a la cadira del dentista amb la boca oberta de bat a bat i a l’espera de sentir la punxada de l’anestesia que donarà pas a tot un procés.
Tot i que no és el mateix anar-hi a tall de periodista que de pacient, puc assegurar que després de visitar detalladament el Centre Dental CISE i escoltar les explicacions que ens va donar el doctor López de Calatayud, sobre la manera de treballar, sobre la capacitació de tot l’equip humà i sobre els avenços en quant a instrumentació, passar per la consulta de qualsevol dels seus professionals no ha de representar cap problema per a aquells que a priori poden sentir un cert pànic.
Durant la visita ens van atendre la gerent Rosario Portero, el doctor Manuel López de Calatayud i el protètic dental Joan Losilla.
De les converses mantingudes amb tots tres, hem sintetitzat el que hem cregut més interessant i que donen pas a les línies de continuació.

El Centre Dental CISE, situat al número 26 de l’avinguda Montserrat Vayreda de Figueres, es distingeix per estar equipat amb les últimes tecnologies del mercat sobre l’odontologia, i amb un valor afegit pel que fa referència al seu quadre mèdic, que incorpora un escollit grup de professionals amb diverses i diferents titulacions i màsters que garanteix una alta capacitació per atendre a la diversitat de casos i malalties relacionades amb la temàtica dental. A més, gaudeixen d’una gran experiència adquirida amb els anys de treball, i són també uns experts dissertants en congressos internacionals sobre les matèries en què estan especialitzats. Tant és així, que a les mateixes instal·lacions del centre, donen cursos a altres professionals sobre tota classe de temes odontològics.

Amb més de 26 anys d’antiguitat a la capital de l’Alt Empordà, ara és compliran tres anys del trasllat al nou emplaçament a fi de millorar les instal·lacions i donar un millor servei, mitjançant una infraestructura que el converteix amb el centre dental més avançat en implantologia i pròtesis dentals de tot l’Alt Empordà.

A ressaltar dos aparells: l’ortopantomògraf digital i la unitat de sedació conscient.
El primer aparell permet imatges en color dels maxil·lars en tres dimensions, fet que faculta diagnosticar amb molta més precisió les patologies i planificar amb més rigor el tractament dels pacients. La precisió que mostra aquest instrument comporta tenir una total seguretat del lloc exacte on es col·locarà l’implant. A més, en els camps de l’ortodòncia i de la cirurgia dental ofereix una major fermesa en saber exactament els llocs, les formes i els volums on actuar.
La radiografia convencional només mostra en un sol pla la tridimensionalitat dels ossos maxil·lars, en canvi aquest aparell dóna un calc exacte de la realitat. Les imatges proporcionen la mida precisa de l’ample del maxil·lar, i els talls tomogràfics permeten localitzar el lloc exacte de totes les estructures delicades com ara els nervis o les artèries.
A més, permet la rotació de les imatges i d’una visió zenital, interior i inferior, anterior, posterior i també interior, amb la qual cosa el professional pot conèixer l’estructura de l’os, i si es tracta d’un os tou o dur. És a dir, reflecteix una guia exacte de la composició mineral de l’os. Un altre avantatge sobre les radiografies convencionals, consisteix en què en ser una tècnica digital, la radiació que rep el pacient és menor.

Per altra banda, la unitat de sedació conscient, és una eina especialment indicada per a aquells pacients, els quals la visita al dentista pressuposa un neguit afegit. A tenir en compte que el Centre Dental CISE és l’única clínica dental que disposa d’aquest dispositiu que requereix del servei mèdic d’un especialista. S’administra mitjançant la inhalació conjunta, via nasal, d’òxid nitrós i oxigen. Als pocs minuts, el pacient queda completament relaxat, sense cap contingut residual ni d’estrès, ni d’ansietat, fet que dóna pas a acceptar qualsevol tractament d’una manera del tot confortable. És un sistema completament segur i sense efectes secundaris, i reversible des del moment que es deixa d’inhalar. Un minut després, el pacient pot marxar a casa seva, ja sigui caminant o conduint.

Una tècnica que tampoc es troba en cap altre centre de la comarca, i que per tant és exclusiva del centre Cise, és la que fa referència als mini implants dentals. Una odontologia específica per a aquells pacients majors de 65 anys. Dins del camp d’aquesta tecnologia, destaca la diversificació d’implants diferents en què treballen, tant en quant a marques com a dissenys. Això els dóna un avantatge: escollir el millor implant en cada cas. Cada pacient té unes característiques bucals diferents que requereixen solucions diferents. L’elecció ve determinada per una anàlisi personalitzada del pacient.
Són també únics a Figueres en la metodologia del treball d’implants i la seva diversitat: convencionals, de dues fases, monobloc, de càrrega immediata, ultracurts, flexibles i mini implants dentals.
Aquests últims formen part d’una especialitat anomenada gerontologia odontològica, particularment indicada pels pacients de més de 65 anys, i que en els darrers anys va prenent cada vegada més importància a mesura que la piràmide de població augmenta. En aquestes edats no és gens convenient, tractaments extremadament agressius, per la qual cosa és imprescindible una odontologia mínimament invasiva, i aquí és quan apareixen els min implants dentals apropiats per aquells casos en què el pacient porta una dentadura postissa llevadissa que es mou i provoca llagues. Amb la col·locació dels mini implants es poden subjectar aquelles pròtesis, tot i que la quantitat d’os sigui mínima, amb una millora del cent per cent en la qualitat de vida del pacient.

A destacar també, la utilitat d’un eficaç conjunt d’aparells de què disposen i que faciliten una odontologia més segura. Un bon exemple és el desfibril·lador que tracta les aturades cardiorespiratóries. Tenir-lo a mà significa poder treballar amb pacients que pateixin patologies afegides.

Cal valorar un darrer apartat. La formació que realitzen al mateix centre en una aula especialment dedicada per aquesta activitat, en la que donen cursos tant teòrics com pràctics a altres professionals, sobre les diferents especialitats i diplomatures en què estan titulats. A través d’un circuit tancat de televisió, es poden veure a l’aula, les imatges de la pràctica de cirurgia en temps real que està duent a terme el doctor en el seu gabinet dental. Més tard, els assistents al curs tenen la possibilitat de comentar amb el pacient les experiències viscudes durant l’operació.